Népi gyermekmondókáink világa

Ki ne ismerné a Gólya, gólya, gilice, a Csiba-biga gyere ki vagy a Katalinka szállj el kezdetű állathívogatóinkat? A török hódoltság szomorú emlékét őrző mondókákat minden gyermek megtanulja élete hajnalán a bújócskához tartozó kiszámolókkal együtt.

A gyermekjátékoktól a párválasztó táncjátékokig sorra találkozunk mondókákkal, melyek ugyan az életkorral alakulnak, változnak, de a gyermekkorban megszokott rigmusok nem vesznek ki belőlük, még ha a felnőttek utánzásának vágya tükröződik is bennük.
2018. áprilisában nyitotta meg dr. Balázs Géza, az ELTE Mai Magyar Nyelvi Tanszék tanszékvezetője és Nyiri Péter, A Magyar Nyelv Múzeuma igazgatója a Népi gyermekmondókáink világa című kiállítást. A nyelvünk archaikus értékeit is magukba foglaló, titokzatos szövegek világába tudnak betekinteni látogatóink a tárlat segítségével. A valaha szülők, nagyszülők által gyermekeiknek, unokáiknak továbbadott ritmusos mondókák népi hagyományvilágunk egyszerű, de ősi képviselői. Évszázadok, évezredek üzeneteként adnak hírt a múltból, ezért éppúgy találhatunk bennük kereszténység előtti elemeket mint a hódoltság idejére utalókat.
Karácsony Fanni és Pomozi Péter kiállítása a múzeum Evva András Galériáján tekinthető meg.